Agenda Policy and 5 Day Program ALARM International Program - revised 4th edition

Introduction

The ALARM International Program (AIP) 5 day course focuses on addressing the 5 top maternal killers. In addition to these topics, the course also reviews relevant obstetrical content all of which are found in the 23 chapters of the AIP manual. The revised 4th edition agenda for the AIP course further clarifies the concept of "core" or "optional" content within the AIP. Covering core content during the course is mandatory. In regards to the optional content, decision makers in each country of intervention need to make choices on which optional content they want to include in their country specific course. Optional content is given in plenary form only. There are no workshops, OSCEs or exam questions on optional content. Spaces have been provided in the agenda to "insert" the optional content provided there is time.

Core Chapters:

Chapter	CORE TOPICS
1	Improving Women's Sexual and Reproductive Health: The Rights Approach
2	Accessing, Critiquing and Reading Research Literature
3	Monitoring and Evaluation of Safe Motherhood Programs and Maternal Death Case Reviews
4	Management of Labour and Obstructed Labour
5	Ante partum Haemorrhage
6	Postpartum Haemorrhage
7	Infections (prevention practices, postpartum infection, septic shock, malaria, HIV Aids, TB
8	Post-Abortal Care
9	Hypertension in Pregnancy
12	Vaginal Breech Delivery
13	Shoulder Dystocia
16	Pre-labour Rupture of Membranes (PROM)
17	Pain Relief in Labour
18	Operative Vaginal deliveries
21	Care of the Newborn and Resuscitation
22	Communications, Consultation and Documentation

Optional Chapters:

Chapter	OPTIONAL TOPICS
10	Coagulation and Haematological Disorders in Pregnancy
11	Fetal Health Surveillance in Labour (10 min)
14	Delivery of Twins (15 min)
15	Preterm Labour and Preterm Birth (15 min)
19	Vaginal Births after Caesarean Section (30 min)
20	Induction of Labour (30 min)
23	Risk Management

Please choose the optional content for your AIP course and insert them into the "optional topic spaces" that are marked in red in the agenda.

Spaces in the agenda

- **Day 1:** from 16:35 to 17:00 (maximum 25 minutes)
- **Day 2:** from 15:05 to 15:35 (maximum 30 minutes)
- **Day 3:** from 10:45-11:30 (maximum 45 minutes)



AIP	5	Day	Course Agenda		
DAY 1					

	DAY 1					
TIME	ACTIVITIES	MATERIALS	INSTRUCTOR			
8:00-8:30	Participant Registration					
8:30-8:50	 Opening / Welcome (20 min) Present Objectives of ALARM INTERNATIONAL Program (AIP) Introduce Instructors 	Large plenary room				
8:50-9:10	Written Pre-course Test (20 min)	Large plenary room Photocopies of test				
9:10-9:25	 Plenary The Sexual and Reproductive Rights Framework of the AIP (includes a demonstration of a Mother- Friendly Delivery by instructors) – Ch 1 (15 min) 	Large plenary room CD set OB mannequin × 1 Rubber Baby × 1 Towels × 3				
9:25-9:40	 Plenary Accessing, Critiquing and Reading Research Literature - Ch 2 (15 min) 	Large plenary room CD set Flip chart + Markers				
9:40-10:00	 Plenary Vaginal Breech Delivery – Ch 12 (20 min) 	Large plenary room CD set Flip chart / Markers				
10:00-10:15	BREAK					
10:15-10:55	 Plenary Management of Labor and Obstructed Labor (includes key concepts of the use of the partograph) - Ch 4 (40 min) 	Large plenary room CD set Large laminated WHO partograph Flip chart + Markers				
10:55-12:00 4 groups A,B,C,D	 Practical workshops (in rotation) (5 min to switch rooms) Management of Labor: Part 1 (30 min) Vaginal Breech Delivery (30 min) 	6 rooms Participant's workbook Metronome × 3 Large laminated WHO partograph WHO: Managing Complications in Pregnancy and Childbirth × 3 Flip chart + Markers for each room OB mannequin × 3 Rubber Babies × 3 Forceps × 3 Towels × 6				
12:00-13:00	***LUNCH***					
13:00-13:20	Plenary Shoulder Dystocia - Ch 13 (20 min) 	Large plenary room CD set Flip chart + Markers OB mannequin × 1, Baby x 1				



TIME	ACTIVITIES	MATERIALS	INSTRUCTOR
13:20-14:05 14:05-15:35	 Plenary AMSTL (15 min) Postpartum Hemorrhage - CH 6 (30 min) Practical workshops (2of 3) (5 mins to rotate) Shoulder Dystocia and Active Management of 	Large plenary room CD set Flip chart + Markers 6 rooms Flip chart + Markers for each room	
6 groups 1,2,3,4,5,6	 the Third stage of labor Management of Labor: Part 2, 3 and 4 Postpartum Hemorrhage 	Participant's workbook OB mannequin × 2 Rubber Babies × 2 Placenta × 2 Photocopy of mnemonic × 2 Metronome × 2 Large laminated WHO partogram × 2 WHO: Managing Complications in Pregnancy and Childbirth × 2 Non-permanent marker × 2 Cloth × 2 NIASG × 2 Balloon Tamponade × 3 (extra 60 ml syringes) Condom + rubber catheter × 3 Suture Material × 3 1000 ml Normal Saline × 4 Protocols for APH + PPH × 2	
15:35-15:50	BREAK		
15:50-16:35	Practical workshops (rotation 3: 45 minutes including time to change of rooms)	Same as above	
16:35-17:00	Plenary (maximum 25 minutes) • Optional Topic		
17:00-17:10	End of day 1. Quesiton Period		



DAY 2				
TIME	ACTIVITIES	MATERIALS	INSTRUCTOR	
8:30-9:20	Opening / Welcome (Question period on previous day 5	Large plenary room		
	min.)	CD set		
	Plenary:	Flip chart + Markers		
	• Review written Pre-test (25 min.)			
	Pre-labour Rupture of Membranes - Ch 16 (20 min.)			
9:20-9:35	Plenary	Large plenary room		
	Ante-Partum hemmorage – CH. 5 (15 min.)	CD set		
0.05.10.00		Flip chart + Markers		
9:35-10:20	Plenary:	Large plenary room		
	Infections	CD set Flip chart + Markers		
	Prevention Practices (10 min.)	Large laminated infection		
	• During Pregnancy (10 min.)	protocol poster		
10 20 10 25	Post Partum - Ch 7 (25 min.)	protocor poster		
10:20-10:35	BREAK	T I		
10:35-12:10	Plenary:	Large plenary room		
	Infections: These lectures include breakout sessions	CD set		
	• Post Abortal Care – Ch 8 (20 min.)	Flip chart + Markers		
	• Septic Shock Ch 7 & 8 (15 min.)			
	• Infections: Malaria, TB and HIV during Pregnancy - Ch			
	7 (25 min.)			
	Operative Vaginal Delivery: Vacuum Extraction- Ch 18 (20 min.)			
13.10 13.10	(30 min.) ***LUNCH***			
12:10-13:10		4 rooms		
13:10-14:35	Practical workshops (rotation 1 and 2) 5 minutes to rotate	OB mannequin $\times 4$		
	rotate	Rubber Babies $\times 4$		
1	Operative vaginal Delivery :Vacuum Extraction and	Forceps $\times 2$		
4 groupes	management of PPH (35 min.)	Vacuum $\times 2$		
A,B,C,D		Anatomical uterus + cervix $\times 2$		
	• Post Abortal Care Ch. 8 and MVA Technique (35	Ipas syringe $\times 2$		
	min.)	Dilators $\times 2$ sets		
		Ringed forceps $\times 2$		
		Specula $\times 4$		
		10 cc syringe with 22 gauge		
		needle		
		WHO teaching aid		
14:35-14:50	BREAK			
	Plenary:	Large plenary room		
14:50-15:05	• Pain Relief During Labour Ch 17 (15 min.)	CD set		
		Flip chart + Markers		
15:05-15: 35	Plenary (30 min)			
	Optional topic			
15:35-15:50	Question Period Review of workshop topics (15 min.)			
15:50-16:50	Elective Workshop (60 min)	Large plenary room		
	For Physicians:	70mm round-bodied hand needle		
	• Surgical Procedures for Post partum Haemorrhage,	Needle driver		
	symphisiotomy, pudendal block, and b lynch sutures	Tissue forceps		
	etc)	Foam		
	For Midwives:			
	• Pain management with sterile water injection, labour			
	support techniques etc.)			



	DAY 3				
TIME	ACTIVITIES	MATERIALS	INSTRUCTOR		
8:30-9:30	Plenary:Hypertension in Pregnancy - Ch 9 (30 min.)	Large plenary room CD set			
	 Newborn Care and Resuscitation - Ch 21 (30 min.) 	Flip chart + Markers			
	- Newborn cure and Resuscitation - Ch 21 (50 mill.)	Hypertension protocol poster			
		Resuscitation baby, bulb syringe,			
		towels, stethoscope and resuscitation			
		bag and mask			
9:30-10:30	Practical Workshop	4 rooms			
	• Newborn Care and Resuscitation (60 min.)	Resuscitation Babies $\times 4$			
4 groups		Bulb suction $\times 4$			
A,B,C,D		Towels $\times 8$			
		Stethoscope \times 4 Resuscitation bag and mask \times 6			
10:30-10:45	BREAK	Resuscitation bag and mask × 0			
10:45-11:30	Plenary: (maximum 45 minutes)	Large plenary room			
10.45-11.50	 Optional Topic 	CD set			
	opuoliai ropie	Flip chart + Markers			
11:30-12:00	Review for Written Test	Large plenary room			
	Question and Answer Session of clinical topics (30	CD set			
	min.)	Flip chart + Markers			
12:00-13:00	***LUNCH***				
13:00-13:05	Workshop: Sexual and Reproductive Rights	Large plenary room			
	Lecture 2 of Chapter 1: Introduction (5 min.)	CD set			
12.05.12.20		Flip chart + Markers			
13:05-13:30	Activity 1: Plenary Lecture 3 of Chapter 1: Improving Women's Sexual	Large plenary room CD set			
	and Reproductive Health: The Rights Approach.	Flip chart + Markers			
	(25 min.)	The chart + warkers			
13:30-14:50	Activity 2: Break out Session	Large plenary room			
	Putting SRH and Rights into Context (90 min. total)	Exercise book			
	• Small group exercise (40 min.)	Flip chart + Markers			
	• Presentation of small group findings to the large				
	group for discussion (40 min.)				
14:50-15:25	Activity 3: Plenary Group discussion	Large plenary room			
	SRH within an International Framework (35 min.)	Exercise book			
15.25 15.40	Large group exercise and plenary discussion	Flip chart + Markers			
15:25-15:40	BREAK	Larga planary room			
15:40-16:40	Activity 4: Break out session Apply the Three Delays Framework to sexual and	Large plenary room Exercise book			
6 arours	Reproductive health case study (60min.)	Flip chart + Markers			
6 groups 1,2,3,4,5,6	 Small group exercise (30 min.) 	inp churt + Markers			
1,4,3,4,3,0	 Large group discussion (30 min.) 				
	Large group discussion (50 min.)				
16:40:17:00	Plenary:				
	Wrap Up (20 min.)				



TIME

INSTRUCTORS

MATERIALS

	DAY 4	
ACTIVITIES		
		Larg
Provide overview of the day		
AIP clinical component		Larg
		Larg 4 roc

IIME	ACTIVITIES	MATERIALS	INSTRUCTORS
8:15-08:30	Plenary:	Large plenary room	
	• Introduction: Provide overview of the day		
8:30-12:30	Evaluation of the AIP clinical component	Large plenary room	
	• Written exam	4 rooms	
	Practical Evaluation-OSCE	Photocopies of test	
		OB mannequin $\times 4$	
		Babies $\times 4$ (towels)	
12:30-13:30	***LUNCH***		
13:30-13:40	Activity 5: Continuation of Sexual and Reproductive	Large plenary room	
	Health and Rights Session (Part 2)		
	Plenary		
	 Feedback from previous day 		
	• Introduction to part 2 of Sexual and Reproductive		
	Health and Rights Session		
13:40-14:25	Activity 6: Role play	Large plenary room	
	Barriers that Women Face when Accessing Health Care	Props may be required by volunteer	
	(45 min)	actors, may find on site	
	• Role play (15 min.)		
	• Large group discussion (30 min.)		
14:25-14:55	Activity 7: Large group discussion	Large plenary room	
	Sexual and Reproductive Health and the Rights	Exercise book	
	Approach within a National Framework (30 min.)	Flip chart + Markers	
	• Have participants read each point out loud and	L.	
	encourage them to illustrate with their own		
	experiences.		
14:55-15:25	Activity 8: Plenary	Large plenary room	
	• Lecture 4 of Chapter 1: Choice of birthing position	CD set	
	as a sexual and reproductive right (30 min.)	Flip chart + Markers	
	Simultaneous demonstration with mannequin or	*	
	live model (instructors)		
15:25-15:40	BREAK		
15:40-16:50	Activity 10: Group work	Large plenary room	
	Development of Sexual and Reproductive Health and	Exercise book	
Grouped by	Rights Action Plans (70 min.)	Flip chart + Markers	
region or	• Independent work (10 min.)		
institution	• Small group discussion (30 min.)		
	• Large group discussion (30 min.)		
16:50-17:00	Activity 11: Plenary		
	 Feedback of the Sexual and Reproductive Health 		
	and Rights Approach Session (10 min.)		
		1	1



DAY 5

TIME	ACTIVITIES	MATERIALS	INSTRUCTORS
8:15-9:00	Review written post test (45min.)	Large plenary room	
0.12 9.00		CD set	
		Flip chart + Markers	
9:00-9:55	Activity 12: Plenary (Chap. 3)	Large plenary room	
	• Lecture 1: Introduction to Monitoring and	Exercise book	
	Evaluation (15 min.)	Flip chart + Markers	
	• Lecture 2: "Beyond the Numbers" (20 min.)		
	• Lecture 3: Step-by-Step: The Facility-based		
	Maternal Deaths Review Process (20min.)		
09:55-10:30	Activity 14 and 16 together: Plenary (Chap. 3)	Large plenary room	
	Lecture 4 Maternal Death Analysis Framework	Participants' workbook	
	(10 min.)	CD set	
	• Presentation : The Data Collection Form for a	Flip chart + Markers	
	Maternal Death and The Maternal Death		
	Analysis Framework & Maternal Death Case		
	Review Report Form (25 min.)		
10:30-10:50	BREAK		
10:50-11:30	Activity 15: Role Play 1	Large plenary room	
	How to collect data following a maternal death		
	• Role play (2×10 min.)		
	• Large group discussion (2×10 min.)		
11:30-12:10	Activity 17: Role Play 2	Large plenary room	
	How NOT to conduct a maternal death case review	Handouts for volunteer actors	
	with maternity staff		
	• Role play (2×10 min.)		
	• Large group discussion (2×10 min.)		
12:10-13:10	***LUNCH***		
13:10-14:15	Activity 18: Breakout Session	Large plenary room	
15.10 1.115	How to conduct a maternal death case review with	Exercise book	
5 groups	maternity staff	Flip chart + Markers	
5 groups	• Small group exercise (45 min.)	r	
Blue	 Large group discussion (20 min.) 		
Green	6 6 m		
Orange			
Red			
Yellow			
14:15-15:05	Activity 20: Plenary	Large plenary room	
11.15 15.05	 Participant evaluation of AIP (20 min.) 	Form in the participant's workbook	
	 Wrap Up (15 min.) 		
	 Distribution of certificates (15 min.) 		
	- Distribution of contributes (15 mm.)	L	1